• h1
  • h2
  • h3
  • tandblekning
  • Tandvård för hela familjen!

brush-18729 640Laga tänder

Många människor associerar självklart tandläkare med tandlagning. Det är denna behandling som majoriteten av patienterna kommer till kliniken för att genomgå. Man behöver inte nödvändigtvis ha symptom från tänderna även om de är kariesskadade(har hål). Därför är det viktigt att regelbundet gå på undersökning. Storleken på kariesangreppet kan variera och ibland kan det leda till att tanden inte går att rädda. Man kan ibland känna av ett hål i tanden i form av ilningar, värk eller en öm tand.

Orsaker:

Karies är en multifaktoriell sjukdom vilket innebär att det oftast är flera faktorer som avgör om man får hål i tänderna eller inte.

- Dålig munhygien

Bakteriebeläggningar på tänderna pga dålig tandborstning/ användande av tandtråd.

- Kosten
Sockerrik kost bidrar till en sur miljö i munhålan vilket främjar kariesbakterier.

- Allmän hälsa

- Medicinering
Vissa mediciner påverkar salivsekretionen.

- Genetisk
Vissa har lättare att få hål än andra pga vilken sammansättning man har av proteiner och antikroppar i saliven.

- Tandsubstans
Fyllning/plomb som gått sönder. Tandläkaren använder borren för att ta bort vassa kanter, skapa utrymme och god hållbarhet för en ny fyllning. Hålet som bildas fylls igen med komposit(plastfyllning).

Alla ovanstående orsaker bidrar till att kariesbakterierna får fäste.Tandläkaren borrar bort den skadade delen av tanden. Bara frisk tandsubstans får kvarstå. Hålet som bildats fylls igen med ett slags plastmaterial (komposit)

Boka tid

clock-icon-md
BOKA TID HOS OSS

Ring 0911-370 02
så ordnar vi en tid för dig


Tandvårdsreformen

Sedan den 1 juli 2008 gäller det nya tandvårdsstödet. Det innebär att Försäkringskassan går in och ersätter kostnader över 3000 kronor med 50 procent och kostnader över 15 000 kronor med 85 procent. Kostnader under 3000 kronor ersätts inte. 
Läs mer...